W tym roku do konkursu przystąpiło 6 dwuosobowych drużyn. Młodzież z Branżowej Szkoły I Stopnia ucząca się zawodu kucharza (uczestnicy HP 5-11 Bełchatów) i Technikum żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie mieli za zadanie w ciągu 2 godzin przygotować według autorskiego pomysłu faszerowaną paprykę. Po upływie wyznaczonego czasu komisja konkursowa oceniła potrawy według następujących kryteriów: organizacja stanowiska pracy, stosowanie przepisów BHP, poprawność procesu produkcji potrawy pod względem technologicznym, estetyka podania, smak.
Jak co roku komisja miała bardzo trudne zadanie, by wyłonić zwycięzców, gdyż wszystkie dania zasługiwały na nagrodę i były przygotowane na wysokim poziomie. Wśród wielu smakowitych potraw znalazły się m.in.: "Papryka faszerowana w akompaniamencie szpinaku pod pierzynką z mozzarelli", "Wegańska papryka faszerowana z sosem kurkowym", czy "Zapiekana papryka z mięsem wołowym pod serową pierzynką".
Ostatecznie po dokonaniu oceny potraw wyłoniono zwycięzców, którzy zajęli poszczególne miejsca:
- I miejsce zajęły Ewelina Gajda i Julia Konieczna, które przygotowały paprykę „jako tako po japońsku” z sezamową sałatką z marchwi i ogórka,
- II miejsce otrzymały Iza Gąsiorowicz i Alicja Błoch, które przyrządziły ognistą paprykę z wołowiną i orzechami pekan oraz sosem z czosnkiem niedźwiedzim,
- III miejsce Magdalena Komorowska i Paulina Zając uczestniczki Hufca Pracy 5-11 w Bełchatowie, które sporządziły jesienną paprykę w sosie pomidorowym z nutą bazylii.
Zwycięzcy konkursu otrzymali atrakcyjne nagrody rzeczowe w postaci sprzętu AGD, które wręczali Marek Jasiński Członek Zarządu Powiatu Bełchatowskiego, Ryszard Targowski Komendant Łódzkiej Wojewódzkiej Komendy OHP w Łodzi, Agnieszka Luksztejdt Zastępca Wojewódzkiego Komendanta OHP i Marek Krawczyk Dyrektor Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Piotrkowie Trybunalskim.
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za wzięcie udziału w Konkursie, a zwycięzcom gratulujemy wygranej i zapraszamy do udziału w kolejnej edycji.
Autorzy artykułu i zdjęć: Agnieszka Klepacka i Robert Karasiński MCK Bełchatów