Ułatwienia dostępu

W naszej szkole już kolejny raz odbył się podstawowy kurs kelnerski „Profesjonalna obsługa gości”, którego prowadził Pan Jan Jakimowicz.

Uczniowie zaznajomili się z wiadomościami z zakresu organizacji restauracji oraz organizacji pracy na stanowisku Kelner. Młodzież miała możliwość ugruntowania umiejętności w noszeniu zastawy stołowej, prawidłowego nakrywania stołu, kierunku obsługi kelnerskiej oraz rodzaju serwisów. Na szkoleniu były również zagadnienia z etnologii wina.

Po szkoleniu wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty ukończenia kursu w języku polskim i angielskim.

  

W naszej szkole po raz kolejny odbyła się zbiórka karmy dla schroniska bezdomnych zwierząt w Bełchatowie, która została zorganizowana przez nauczycieli bibliotekarzy w ramach Szkolnego Koła Wolontariatu. Akcja spotkała się z dużym odzewem. Okazało się, że uczniom nie jest obojętny los bezdomnych zwierząt. Składamy ogromne podziękowania dla wszystkich osób, które włączyły się w akcję.

Konkurs Kulinarny

  

W dniu 19.10.2022 w naszej szkole odbył się już po raz dziewiąty Konkurs Kulinarny "I ty możesz zostać Masterchefem" w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery. W tym roku do konkursu przystąpiło 10 dwuosobowych drużyn. Uczniowie mieli za zadanie przygotować według autorskiego pomysłu jesienny deser.

Po trudnym werdykcie wyłoniono zwycięzców:

1 miejsce zajęły Angelika Chojnacka i Marta Majchrzak za wykonanie deseru "Fondant z ciemnej czekolady", 2 miejsce zdobyły: Nadia Grzejdziak i Barbara Gajda za deser " Cake popsy, czyli posmak jesiennego strachu", zaś 3 miejsce przypadło: Wiktorii Wrońskiej i Wiktorii Zarembie za deser " Sernik dyniowy na spodzie brownie z kwaśnej śmietany i sosu toffi".

Gratulujemy i zapraszamy do kolejnej edycji.

Czytaj więcej: Konkurs kulinarny

                       

W poniedziałek 17 października  przeprowadzona została akcja krwiodawstwa, w której udział wzięli  uczniowie naszej szkoły, ZSP Nr 1, I LO, IILO. Akcja cieszyła się dużym powodzeniem.                     

Wszystkim krwiodawcom serdecznie dziękujemy.