Uczniowie klas 2ghl i 4rg kształcący się zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w dniu 07.10.2022 aktywnie uczestniczyli w warsztatach w Rolniczo-Pracowniczej Spółdzielni Mleczarskiej w Szczercowie. Młodzież samodzielnie dokonała procesu produkcji sera twarogowego „klinek” . Ponadto sporządzali pierogi z serem a następnie degustowali wykonane wyroby.
W czasie pobyty w zakładzie mleczarskim uczniowie usłyszeli o historii powstania tego miejsca oraz o funkcjonowaniu w obecnych czasach i jego wyposażeniu. Uczestniczyli w wykładzie na temat produkcji mleka spożywczego i przetworów mlecznych oraz dystrybucji tych wyrobów.
Duże zaciekawienie wśród młodzieży wzbudziło zwiedzanie skansenu mieszczącego się na terenie zakładu mleczarskiego. Przy zgromadzonych eksponatach było wiele śmiechu i radości z możliwości obcowania wśród stuletnich sprzętów wykorzystywanych w obejściu domowym.
Bardzo dziękujemy pracownikom mleczarni za stworzoną atmosferę i możliwość odbycia warsztatów.
Organizatorami były Panie : Wiesława Konieczna i Aneta Rawicka.