Ułatwienia dostępu

Konkurs Kulinarny

  

W dniu 19.10.2022 w naszej szkole odbył się już po raz dziewiąty Konkurs Kulinarny "I ty możesz zostać Masterchefem" w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery. W tym roku do konkursu przystąpiło 10 dwuosobowych drużyn. Uczniowie mieli za zadanie przygotować według autorskiego pomysłu jesienny deser.

Po trudnym werdykcie wyłoniono zwycięzców:

1 miejsce zajęły Angelika Chojnacka i Marta Majchrzak za wykonanie deseru "Fondant z ciemnej czekolady", 2 miejsce zdobyły: Nadia Grzejdziak i Barbara Gajda za deser " Cake popsy, czyli posmak jesiennego strachu", zaś 3 miejsce przypadło: Wiktorii Wrońskiej i Wiktorii Zarembie za deser " Sernik dyniowy na spodzie brownie z kwaśnej śmietany i sosu toffi".

Gratulujemy i zapraszamy do kolejnej edycji.

Czytaj więcej: Konkurs kulinarny

 

Wszystkim Nauczycielom oraz Pracownikom Oświaty życzymy cierpliwości, wytrwałości i radości płynącej z Waszej codziennej pracy.

     

"Nauczyciel... to przewodnik i lider, sternik łodzi. Jednakże energia, która tę łódź napędza, musi pochodzić od uczących się."

T. Mackenzie.

 W naszej szkole odbył się uroczysty apel z okazji Dnia Edukacji Narodowej.

Nie zabrakło pięknych życzeń, wierszy, tańca i scenek z życia szkoły na śpiewająco.

Naszym Nauczycielom jeszcze raz życzymy samych sukcesów i radości z wykonywanej pracy!

  

Uczniowie klas 2ghl i 4rg kształcący się zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w dniu 07.10.2022 aktywnie uczestniczyli w warsztatach w Rolniczo-Pracowniczej Spółdzielni Mleczarskiej w Szczercowie. Młodzież  samodzielnie dokonała procesu produkcji  sera twarogowego „klinek” . Ponadto sporządzali pierogi z serem a następnie degustowali wykonane wyroby.

W czasie pobyty w zakładzie mleczarskim uczniowie usłyszeli o historii powstania tego miejsca oraz o funkcjonowaniu  w obecnych czasach i jego wyposażeniu. Uczestniczyli w wykładzie na temat produkcji mleka spożywczego i przetworów mlecznych oraz  dystrybucji tych wyrobów.

Duże zaciekawienie wśród młodzieży wzbudziło zwiedzanie skansenu mieszczącego się na terenie zakładu mleczarskiego. Przy zgromadzonych eksponatach było wiele śmiechu i radości z możliwości obcowania wśród stuletnich sprzętów wykorzystywanych w obejściu domowym.

Bardzo dziękujemy pracownikom mleczarni za stworzoną atmosferę i możliwość odbycia warsztatów.

Organizatorami były Panie : Wiesława Konieczna i Aneta Rawicka.