TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH | |
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla wszystkich, którzy chcą realizować swoje pasje kulinarne, poznawać tajniki sztuki kulinarnej oraz zdobyć dobrze płatny i poszukiwany na rynku pracy zawód. |
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Stawiamy na nauczanie poprzez praktykę. Zajęcia praktyczne w zakresie kształcenia zawodowego odbywają się w pracowniach szkolnych, natomiast praktyki zawodowe w renomowanych przedsiębiorstwach gastronomicznych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi:
- stosować nowoczesne techniki i metody kulinarne,
- kreatywnie łączyć smaki różnych potraw i napojów,
- planować jadłospisy zgodnie z zasadami żywienia,
- organizować przyjęcia i usługi cateringowe,
- zarządzać zakładem gastronomicznym.
Absolwent znajdzie pracę
|
Po zdanym egzaminie maturalnym, absolwent może kontynuować naukę na studiach wyższych.
Okres nauki 5 lat |
Przedmiot rozszerzony Język angielski |