W dniu 23.05.2022 w murach naszej szkoły odbył się pokaz w ramach Projektu finansowanego z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, Funduszu Promocji Mięsa Wołowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Uczniowie klas gastronomicznych mieli możliwość obserwowania fachowego rozbioru półtuszy wieprzowej na części zasadnicze i elementy gastronomiczne. Następnie odbyły się warsztaty kulinarne. Uczniowie przygotowywali potrawy z otrzymanych elementów gastronomicznych z rozbioru półtuszy oraz warzyw i owoców pochodzących z upraw ekologicznych dostarczonych przez prowadzących pokaz.
Młodzież pracowała pod czujnym okiem naszych gości:
Pana Czesława Meuz – koordynator projektu,
Pana Stefana Bednarka – kucharz,
Pani Małgorzaty Koniecznej – kucharz,
Pana Szczepana Aniołkiewicza – rzeźnik, masarz.
Takie warsztaty pozwoliły naszym uczniom poznać nowe techniki sporządzania potraw z różnych elementów mięsa oraz odpowiednio dobrać właściwą dekorację.
Na koniec młodzież prezentowała przygotowane przez siebie potrawy a następnie odbyła się degustacja.
Gościom serdecznie dziękujemy za niepowtarzalną lekcję oraz okazję do rozwijania pasji u naszych uczniów.