Rozdanie świadectw dla uczniów klas czwartych odbędzie się 29.04.2019r (poniedziałek) o godz. 13:00 w sali gimnastycznej.

* Spotkanie informacyjne dotyczące egzaminu maturalnego o godz. 12:00 w sali gimnastycznej.

Zapraszamy pełnoletnich uczniów do udziału w akcji krwiodawstwa, która odbędzie się w naszej szkole 25 kwietnia 2019 r. Zapisy i bliższe informacje w bibliotece szkolnej.

  

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4  zaprezentował swoją ofertę edukacyjną podczas VIII Prezentacji Szkół Ponadgimnazjalnych z terenu powiatu bełchatowskiego. Stoisko naszej szkoły odwiedzili uczniowie, którzy w przyszłym roku szkolnym rozpoczną naukę w szkole średniej. Gimnazjaliści oraz ośmioklasiści mieli możliwość spróbować przepysznych i oryginalnych wypieków uczniów naszej szkoły, poddać się zabiegom fryzjerskim w wykonaniu utalentowanych fryzjerek lub  po prostu porozmawiać o tym, jak jest u nas w szkole. Na wszystkie pytania cierpliwie odpowiadali logistycy, geodeci, ekonomiści, fryzjerzy oraz specjaliści od reklamy, hotelarstwa i gastronomii. Wszystkich zainteresowanych podjęciem dalszej edukacji w popularnym Ekonomiku serdecznie zapraszamy.  

Galeria zdjęć

                         

03 kwietnia 2019 roku w ZSP Nr 4 w Bełchatowie odbyło się spektakularne szkolenie połączone z praktycznymi warsztatami dla uczniów - "KUCHNIA MOLEKULARNA - wybrane techniki kulinarne".

Prowadzący -  Pan Kamil Klekowski  - mistrz w zawodzie kucharz oraz aktywny zawodowo Szef Kuchni, którego pasją jest odtwarzanie tradycyjnej kuchni w nowoczesnym wydaniu.

Szkolenie składało się z 3 etapów. Rozpoczęło się wykładem, którego celem było omówienie co raz częściej stosowanych nowoczesny technik kulinarnych, np. sous vide, ciekły azot, suchy lód, wędzenie, sferyfikacja,  żelowanie.

Następnie Pan przeprowadził pokaz  - spektakularne  show z zastosowaniem wcześniej omówionych technik. Przygotował lody musztardowe, chipsy z bazylii, piasek z oleju z dyni, bezy pomidorowe i wiele innych ... 

Ostatni etap szkolenia to warsztaty, w trakcie których młodzież mogła samodzielnie wykonać  wiele potraw wykorzystując m.in. owoce morza, drób, polędwiczki.

Stosując  nowoczesne techniki kulinarne można poprzez łączenie różnych smaków i nadawanie rożnych tekstur  stworzyć kulinarne dzieła sztuki. Tego właśnie uczyli się nasi uczniowie.

Na zakończenie każdy z uczestników otrzymał certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu.

Galeria zdjęć