03 kwietnia 2019 roku w ZSP Nr 4 w Bełchatowie odbyło się spektakularne szkolenie połączone z praktycznymi warsztatami dla uczniów - "KUCHNIA MOLEKULARNA - wybrane techniki kulinarne".
Prowadzący - Pan Kamil Klekowski - mistrz w zawodzie kucharz oraz aktywny zawodowo Szef Kuchni, którego pasją jest odtwarzanie tradycyjnej kuchni w nowoczesnym wydaniu.
Szkolenie składało się z 3 etapów. Rozpoczęło się wykładem, którego celem było omówienie co raz częściej stosowanych nowoczesny technik kulinarnych, np. sous vide, ciekły azot, suchy lód, wędzenie, sferyfikacja, żelowanie.
Następnie Pan przeprowadził pokaz - spektakularne show z zastosowaniem wcześniej omówionych technik. Przygotował lody musztardowe, chipsy z bazylii, piasek z oleju z dyni, bezy pomidorowe i wiele innych ...
Ostatni etap szkolenia to warsztaty, w trakcie których młodzież mogła samodzielnie wykonać wiele potraw wykorzystując m.in. owoce morza, drób, polędwiczki.
Stosując nowoczesne techniki kulinarne można poprzez łączenie różnych smaków i nadawanie rożnych tekstur stworzyć kulinarne dzieła sztuki. Tego właśnie uczyli się nasi uczniowie.
Na zakończenie każdy z uczestników otrzymał certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu.
Galeria zdjęć