KUCHARZ | |
Kucharz to idealny zawód dla wszystkich, którzy chcą realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej. Nowe trendy |
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Stawiamy na nauczanie poprzez praktykę. Zajęcia praktyczne w zakresie kształcenia zawodowego odbywają się na podstawie umów zawartych między uczniem a pracodawcą w przedsiębiorstwach gastronomicznych. Uczniowie posiadają status „młodocianego pracownika”.
Kucharz potrafi:
- sporządzać potrawy i napoje,
- stosować nowoczesne techniki i metody kulinarne,
- kreatywnie łączyć smaki,
- profesjonalnie dekorować potrawy i przygotowywać je do ekspozycji,
- przestrzegać zasad racjonalnego żywienia.
Absolwent znajdzie pracę
|
Po ukończeniu szkoły absolwent może podjąć kształcenie w 2- letniej szkole branżowej II stopnia, zdobywając wykształcenie średnie i dyplom technika.
Okres nauki 3 lata |
Nauczany język Język angielski |