Ułatwienia dostępu

Konkurs kulinarny

Konkurs Kulinarny

  

W dniu 19.10.2022 w naszej szkole odbył się już po raz dziewiąty Konkurs Kulinarny "I ty możesz zostać Masterchefem" w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery. W tym roku do konkursu przystąpiło 10 dwuosobowych drużyn. Uczniowie mieli za zadanie przygotować według autorskiego pomysłu jesienny deser.

Po trudnym werdykcie wyłoniono zwycięzców:

1 miejsce zajęły Angelika Chojnacka i Marta Majchrzak za wykonanie deseru "Fondant z ciemnej czekolady", 2 miejsce zdobyły: Nadia Grzejdziak i Barbara Gajda za deser " Cake popsy, czyli posmak jesiennego strachu", zaś 3 miejsce przypadło: Wiktorii Wrońskiej i Wiktorii Zarembie za deser " Sernik dyniowy na spodzie brownie z kwaśnej śmietany i sosu toffi".

Gratulujemy i zapraszamy do kolejnej edycji.

Organizatorami konkursu byli: Łódzka Wojewódzka Komenda OHP w Łodzi wraz z jednostkami terenowymi Młodzieżowym Centrum Kariery i Hufcem Pracy 5-11 w Bełchatowie, a także Zespół Szkół Ponadpodstawowych Nr 2 w Bełchatowie i Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna w Bełchatowie.

Honorowy Patronat nad konkursem objęło Starostwo Powiatowe w Bełchatowie, które ufundowało nagrody rzeczowe za I, II i III miejsce oraz drobne prezenty dla pozostałych uczestników konkursu. Łódzka Wojewódzka Komenda OHP również ufundowała podstawowe produkty dla każdej grupy uczniów i  przekazała upominki dla uczestników konkursu.
W tym roku do konkursu przystąpiło 10 dwuosobowych drużyn. Młodzież z Branżowej Szkoły I Stopnia uczący się zawodu kucharza (uczestnicy HP 5-11 Bełchatów) i Technikum żywienia          i usług gastronomicznych. W tym roku konkurs obejmował wykonie słodkości jesiennej, uczniowie to zadanie  musieli wykonać w ciągu 2  godzin .Po upływie wyznaczonego czasu komisja konkursowa oceniała potrawy według następujących kryteriów: organizacja stanowiska pracy, stosowanie przepisów BHP, poprawność procesu produkcji potrawy pod względem technologicznym, estetyka podania, ocena smaku.

Konkurs z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród młodzieży i coraz wyższym poziomem. Jak co roku komisja miała bardzo ciężkie zadanie by wyłonić zwycięzców, gdyż wszystkie wyroby cukiernicze zasługiwały na nagrodę i były przygotowane na wysokim poziomie.

 Wśród wielu smakowitych potraw znalazły się: wykwintne ciasto orzechowo- miodowe, tarta cytrynowa z lemon curd, francuskie ślimaczki na zakręconych śliwkach, leśne muffinki, jabłkowy mix, tarta z jabłkami, ciasto wiewiórka, czyli ciasto marchewkowe z kremem mascarpone.