Ułatwienia dostępu

TYDZIEŃ MÓZGU

W dniach 10– 14 marca 2025 roku obchodziliśmy w naszej szkole Tydzień Mózgu. W ramach przedsięwzięcia uczniowie wzięli udział w zajęciach warsztatowych „Mapa myśli i inne techniki uczenia się” prowadzonych przez panią psycholog Agnieszkę Jędrzejewską-Florczyk oraz warsztatach „Neuronowy obraz” prowadzonych przez panią Katarzynę Olejnik. Warsztaty zaowocowały wystawą prac uczniów.                                                                                            
          Ponadto młodzież uczestniczyła w wykładach „Sztuczna inteligencja” – pani Małgorzaty Niewiadomskiej  i „Sekretne życie mózgu” – pani Ewy Mordalskiej. Podczas zajęć w bibliotece/czytelni szkolnej uczniowie dowiedzieli się, co jest potrzebne, by dobrze funkcjonował mózg i jak należy o niego dbać. Ponadto obejrzeli film „Było sobie życie – mózg”, rozwiązywali zagadki, rebusy, łamigłówki, grali w planszówki. Zapoznali się również z książkami i artykułami poświęconymi tej tematyce, które dostępne są w naszej bibliotece.                              
          Wszystkie przygotowane działania miały na celu popularyzację wiedzy na temat funkcjonowania mózgu.

              

Zajęcia w ramach projektu "Zawodowcy z Ekonomika" - fotorelacja

            

           

                                               

 

MISTRZOSTWA POLSKI UCZNIÓW SZKÓŁ CUKIERNICZYCH

19 lutego 2025 r. w Warszawie odbył się finał Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2025, w którym naszą szkołę reprezentowała drużyna w składzie: Klaudia Moczkowska i Justyna Zawodzińska pod opieką Pani Beaty Duralskiej.

W konkursie startowało 8 najlepszych drużyn z całej Polski wyłonionych w listopadowych eliminacjach. Tematem tegorocznego konkursu było: „1000-lecie Korony Polskiej”.

  

Naszą drużynę wspierała mocna grupa kibiców – uczniów szkoły, która za wyjątkowo aktywny i głośny doping wygrała statuetkę „Ducha Ekipy” oraz nagrody rzeczowe.

 

                         

Serdecznie dziękujemy firmie – Cukiernia Trojan z Bełchatowa oraz ZPC Trojanka s.c. z Zelowa za pomoc i wsparcie w przygotowaniach do konkursu.

Szczególne podziękowania składamy Panu Markowi Trojanowskiemu – właścicielowi Cukierni Trojan za poświęcony czas i pomoc w przygotowaniach. Dzieląc się swoim talentem i pasją zachęca młodzież do podejmowania wyzwań i spełniania marzeń.