XIX Szkolny Konkurs Ortograficzny

            Już po raz dziewiętnasty odbył się Szkolny Konkurs Ortograficzny. Swoje umiejętności w zakresie poprawnej pisowni sprawdziło (cóż za przypadek) dziewiętnastu uczniów z dziesięciu klas. Zwycięzcy wezmą udział w Powiatowym Konkursie Ortograficznym

   

W dniu 28.02.2020r uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielami wzięli udział w uroczystej akademii z okazji "Narodowego Dnia Żołnierzy Wyklętych".

Wielki sukces!!!  Jesteśmy WICEMISTRZAMI POLSKI!!!

      

26 lutego 2020 r. zespół w składzie: Katarzyna Banasiak (kl. 3g) i Jakub Papuga (kl.4g) pod opieką Pani Beaty Duralskiej z sukcesem reprezentowali naszą szkołę podczas X Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPOSWEET 2020 w Warszawie zdobywając tytuł wicemistrzów.

W finale, po wcześniejszych kwalifikacjach, startowało tylko 12 drużyn z całej Polski.

Temat tegorocznych Mistrzostw to: „IGRZYSKA OLIMPIJSKIE”.

W regulaminowym czasie (2,5 godziny) każdy zespół musiał przygotować dwa torty:

  • pierwszy – do prezentacji - musiał być udekorowany i w pełni wykończony,
  • drugi – przeznaczony do degustacji, bez elementów dekoracyjnych.

Na zakończenie drużyna musiała krótko opowiedzieć i zaprezentować swoją pracę.

Nasi uczniowie zajęli II miejsce, czego im serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!

Za zaangażowanie i pomoc w przygotowaniach do konkursu dziękujemy Panu Markowi Trojanowskiemu – właścicielowi firmy PIEK-POL w Bełchatowie.

Czytaj więcej: Mistrzostwa EXPOSWEET 2020

UWAGA

Jeśli w ciągu ostatnich 14 dni byłeś w północnych Włoszech miałeś kontakt z osobą chorą lub zakażoną koronawirusem SARS-CoV-2, to bezzwłocznie, telefonicznie powiadom stację sanitarno-epidemiologiczną.

 

  

W dniu 26.02.2020 uczniowie z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych odwiedzili Targi Branży Cukierniczej i Lodziarskiej EXPO SWEET 2020 w Warszawie.  W trakcie targów odbywały się  X Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, w których uczestniczyła także nasza drużyna. Młodzież mocno dopingowała nasz zespół za  co zdobyła nagrodę w postaci 10 kg czekolady.

 Celem wyjazdu było  również poznanie nowych technologii stosowanych w cukiernictwie,  nowoczesnych maszyn i urządzeń. Uczniowie mieli  możliwość porozmawiać z inwestorami, przedsiębiorcami i  Mistrzami  Cukiernictwa . W czasie zwiedzania stoisk mogli  obejrzeć  ekspozycje przygotowane przez wystawców i zdegustować ich wyroby.

Czytaj więcej: Targi cukiernicze 2020